Egyszerű receptek Természetes táplálékok

Az egészséges táplálék egyszerű, az étel természetes ízét hangsúlyozza. Ételünknek ugyanakkor meg kell felelnie a fizikai aktivitásunknak és az életmódunknak is, de elsősorban táplálónak és ízletesnek kell lennie. Ételünk legyen finom, kívánatos és ugyanakkor egészséges biológiai összetételű. Tartós és erős egészséghez tudatos táplálkozás és életmód szükséges, fegyelmezettnek kell lennünk, inkább hallgatva a józan észre, mint a szokásokra, vagy kialakult ízlésünkre.

Az eredeti táplálék

„Azután ezt mondta Isten: Íme, nektek adok minden maghozó füvet az egész föld színén és minden fát, amelyen maghozó gyümölcs van. Az legyen az eledeletek.” 1Mózes 1:29

„És azt parancsolta az ÚR Isten az embernek: A kert minden fájáról bátran egyél.” 1Mózes 2:16

„…a mező füvét egyed” 1Mózes 3:18b

Az az ember tápláléka, amit Isten a teremtéskor adott neki. Bár ez egy kézenfekvő bibliai alapelv, csak kevesen értékelik kellőképpen. A Teremtő tanácsaihoz való visszatérés napjainkban fontosabb, mint bármikor – saját életünk és egészségünk érdekében.

Az elvhűség jutalma

„Akkor Dániel azt mondta annak a felügyelőnek, akit a főudvarmester Dániel, Hananjá, Mísáél és Azarjá fölé rendelt: »Kérlek, tégy próbát szolgáiddal tíz napig! Adjanak nekünk zöldségféléket, hogy azt együnk, és vizet, hogy azt igyunk. Azután nézd meg a mi arcunkat és azoknak az ifjaknak arcát, akik a király ételéből esznek, és amit látsz, annak megfelelően cselekedjél majd szolgáiddal.«
Erre ő engedett nekik ebben a dologban, és próbát tett velük tíz napig. Tíz nap múlva arcuk szebbnek és testük tápláltabbnak látszott a többi ifjúénál, akik a király ételéből ettek. Ezért a felügyelő elvette a nekik rendelt ételt és bort, és zöldségféléket adott nekik.” Dániel 1:11-16

Dániel gyermekkori neveltetéséből fakadóan tudta, hogy az egészség megőrzéséhez egyszerű, növényi alapú táplálkozás szükséges. Visszautasította a királyi udvar fényűző ételeit, mert tudta, hogy azok megrontanák egészségét. Életét kockáztatta az elveiért, de olvashatjuk, milyen egészséget nyert hűségéért társaival együtt.

Terített asztal

Nem kell aggódnunk, Isten már elvégezte a legnagyobb munkát a földi élet kezdetén: Teremtőnk olyan élelmiszereket alkotott számunkra, amelyeket – a lehető legegyszerűbben elkészítve – bátran és bizalommal fogyaszthatunk. Ezek teljes értékű, biológiai élelmiszerek, kielégítőek táplálásunkra.

Gyümölcsök, zöldségfélék, gabonák és olajos magvak nagy választékát készen kapjuk a természet asztaláról, csak meg kell tanulnunk okosan felhasználni és ízlésesen elkészíteni ezeket a bőven termő ajándékokat. Ajándékok, hiszen természetesen teremnek, jóllehet a hozzáértő gondozás és szorgalmas emberi munka is szükséges a jó minőségű termés eléréséhez.

Növényi étrend régen és ma

Az internet segítségével sok információt szerezhetünk régi korok táplálkozási szokásairól. Az ókori kultúrákkal kapcsolatos régészeti leletek, források tanúsága szerint Mezopotámia, Egyiptom, India, Kína, a Görög és a Római birodalom népeinek táplálkozása is a természetesen termő növények felhasználásán alapult. Főként gabonafélék, hüvelyesek, zöldségek és gyümölcsök alkották étrendjüket; húsokat, halat, tejtermékeket és tojást nem fogyasztottak nagy mennyiségben.

A drága ételekben való gazdagság, a dőzsölés, a luxus csak a gazdagok és tehetősek kiváltsága volt. Ételeiket frissen, természetes alapanyagokból állították elő, nem voltak ipari élelmiszerek. A római légiók katonái például naponta kétszer étkeztek és saját maguk főzték, sütötték ételeiket.

(Források: http://gondola.hu/cikkek/53495, http://www.lettudatos.com/okor-novenyi-taplalkozasa-iv.html, http://portal.zmne.hu/download/bjkmk/bsz/bszemle/hadtort110203.html, http://www.scmonitor.hu/archivum/2011/2011-julius-augusztus-a-romai-legiok-logisztikaja-ii-resz)

Isten teremtési terve szerint tehát Ádám és Éva ideje óta az emberi szervezet legmegfelelőbb tápláléka a növényi étrend. Régi korok emberi tapasztalatán kívül a mai modern táplálkozástudomány sem vitatja, hogy a szigorú növényi étrend még a legsúlyosabb betegségek esetén is megfordíthatja a leépülést és fontos része a gyógyulásnak.

A növényi étrendet, mint alapelvet, mindig szemünk előtt kell tartanunk, de ez nem lehet fanatikus rögeszme, vagy szélsőségekbe vezető út. Szokásainkon lépésről lépésre szabad csak változtatni.

Italok

Napi italunk lehet a friss tiszta víz. Ha valami ízesítettre vágyunk, igyunk citromos vizet: 5 dl víz + 1 citrom kifacsart leve (esetleg kicsi mézzel édesíthetjük). Időnként ihatunk növényi teákat is: csipkebogyó, édesgyökér, rooibos tea, gyümölcsteák stb.

Diótej, mandulatej: 10 dkg darált dió, mandula 1 liter vízzel turmixolva, szűrve.

Zabtej: Vízzel leforrázott teljes zabpehely, szűrve. Arányok, kívánt sűrűség ízlés szerint.

Gyümölcsételek

A gyümölcs frissítő, vitamindús, az emésztőrendszert mozgósító alaptáplálék. Kitűnően méregtelenít, mozgásra készteti a beleket, ellát a legfontosabb vitaminokkal, ásványokkal, cukorral és desztillált vízzel. Nem hizlal, nagyobb mennyiséget ehetünk belőle és nagyon könnyen emészthető. Csak akkor együnk gyümölcsöt, ha igazán éhesek vagyunk és üres a gyomrunk. Gyümölcsétkezés előtt 20-30 perccel is igyunk meg 1-2 pohár vizet.

Hogyan együk a gyümölcsöt?

Vegyünk egy megfelelő nagyságú tányért, tálat és a megmosott, meghámozott, kimagozott gyümölcsöt, vagy gyümölcsöket gusztusosan, ízlésesen felszeletelve helyezzük el rajta. Az almát vágjuk kis szeletekre, a narancsot is szedjük szét kis gerezdekre, a banánt karikázzuk fel szépen.

A gyomornak az az ideális, ha egy étkezés alkalmával egyféle ételből eszünk meg nagyobb mennyiséget: például 4-6 banán felkarikázva, mint gyümölcsreggeli. Ehetünk azonban 4-5-féle friss, érett gyümölcsöt salátaként is, megfelelően elkészítve. Megannyi íz és zamat élvezhető így.

NEM ajánlom, hogy a gyümölcsöt tejjel, cukorral, fűszerekkel ízesítsük, mert így már másképpen emésztődik. Sokan müzlivel, gabonapelyhekkel, kenyérrel esznek gyümölcsöt, én azonban ezt nem javaslom, mert ez alkoholos erjedést okoz a gyomorban.

A gyümölcs különlegesen fontos, egészségmegőrző hatású élelmiszer. Fogyasszuk magában, napi rendszerességgel és látni fogjuk jótékony hatásait: rugalmas ízületek, ideális testsúly, szellemi frissesség, fittség, életöröm, tettrekészség, fizikai mozgás igénye.

Salátafélék

Zöld leveles salátákat használhatunk csíkokra, négyzetes kis darabokra vágva (spenót, sóska, fejes saláta, jégsaláta, endívia, római saláta stb.). Reszelt cékla, sárgarépa szintén kitűnően illik bele.

Tehetünk hozzá zsenge, tejes kukoricát, zsenge zöldhagymát, póréhagymát, vöröshagymát, fokhagymát, lila hagymát is ízlés szerint. Paradicsom, uborka, zsenge cukkini, zöldpaprika, retek, és más elérhető, szezonális salátának való is kiváló, használjuk ki a lehetőségeinket és kreatív fantáziánkat is!

Salátánk lehetőleg friss, nyers zöldségekből álljon.

Salátaöntetek: citromlé + kis só + egy teáskanál szűz olívaolaj vagy tökmagolaj, tejfölre hasonlító öntet: 10 dkg darált mandula frissen facsart citromlével és kis vízzel összeturmixolva. Ezt apróra vágott hagymával, snidlinggel ízesíthetjük, sőt, sűrűre készítve körözöttnek is kiváló köménnyel, pirospaprikával, hagymával együtt.

Paradicsomos-hagymás öntetet is készíthetünk az előbbi mandulakrém segítségével.

Zöldségételek

A zöldségételek esetében szükségünk van kis kategorizálásra, mert a zöldségfélék csoportosítása előnyös lehet számunkra.

Burgonyából készült ételek

Héjában, sütőben sült krumpli, teáskanál szűz olívaolajjal, hagymával, zöld salátával.

Meghámozott és karikákra vágott burgonya tepsiben sütve, salátával, öntettel.

Krumplileves: fehérrépával, sárgarépával, zellerrel, zöldpaprika-karikákkal (rántás és olaj nélkül, csak kis sóval főzve).

Kockákra vágott burgonya, brokkoli, karfiol, sárgarépa-karikák tepsiben sütve.

A burgonya nagyon fontos táplálék, a banánhoz hasonló kalóriatartalmú, gazdag tápanyagokban. Zsiradékkal együtt nagyon nehezen emészthető, összetett szénhidrát.

Párolva, főve, sütőben sütve könnyen emészthető és érdemes sokfajta krumplit kipróbálni, az ízek változatossága miatt (sárga, rózsa-, kifli- stb.).

Más zöldségfélék

Karfiol, brokkoli, káposzta, karalábé, padlizsán, zöldborsó, kelbimbó, zsenge kukorica: párolva, főzve, tepsiben sütve is jók, salátának, levesnek, köretnek is alkalmasak. Gyakran készítjük el őket gyökérzöldségekkel együtt (sárgarépa, petrezselyemgyökér, cékla, zeller). Gabonafélékkel együtt is finomak (rizs, köles, hajdina).

A káposzta is szokásosan fogyasztható párolva, levesnek megfőzve, vagy gabonával együtt, például rizzsel, gombával elkészítve.

Száraz hüvelyesek

Bab, borsó, lencse: előzetesen beáztatva és utána főzve ízletes főzelékek, kenhető pástétomok készíthetők belőlük. Viszonylag magas fehérje- és szénhidráttartalmuk miatt nehezebben emésztődnek, kalóriatartalmuk is magas, a gabonafélékkel közel azonos. Egy-egy adaghoz legfeljebb egy kis teáskanál szűz olívaolajat adjunk, hogy jól emészthető maradjon.

Különféle hagymákkal, gyökérzöldségekkel érdemes együtt főzni, érdemes nyers salátát készíteni hozzá, de kenyeret, krumplit és egyéb gabonaféléket nem javasolnék, az esetleges emésztési problémák miatt.

Gabonaételek

Köles, hajdina, rizs, búza, kukorica, zab, árpa, amaránt, quinoa, cirok, rozs: a gabonából készült lepénykenyerek, kásák, főtt gabonaételek nagyon régi táplálékok, a Biblia is számos helyen említi a gabonaételek fontosságát. Fontos megjegyezni, hogy a gabona tápláló, nagy kalóriatartalmú, összetett szénhidrát, ezért mértékletesen fogyasszuk, lehetőleg nagyon kevés zsiradék hozzáadásával és nyers salátával, zöldségekkel együtt. (Nem ajánlott káposztafélékkel, burgonyával és hüvelyesekkel enni egy étkezésen belül.)

A gabonamagokat mosás és áztatás után megfőzhetjük, fajtájuktól függően több vagy kevesebb időt fordítva az elkészítésre. A rizs, köles, hajdina például hamar elkészül, de a búza főzéséhez jóval több idő szükséges. Zöldségekkel, salátákkal, zöld fűszerekkel fogyaszthatjuk.

Gabonalisztekből, durvára őrölt gabonadarából ízletes kásákat is főzhetünk; például a kukoricából készült kása kedvelt régi étel, de búzából, árpából is készülhet ugyanúgy. A vízben főtt kásákat ízesíthetjük kevés sóval, zöld fűszerekkel, hagymafélékkel, ehetjük őket nyers salátákkal, főtt vagy párolt zöldségekkel együtt. Gabonaételeket lehetőleg ne együnk együtt hüvelyesekkel és burgonyával, mert ezek külön-külön is nehezebben emészthetők, és problémát okozhat a többféle, összetett szénhidrát (gabona, burgonya) és a magasabb fehérjetartalmú hüvelyes együtt fogyasztása.

Kenyérféléket, lepényeket is készíthetünk gabonalisztekből. Kovász nélküli, vagy kovászos módon is süthetjük. Az ókortól fogva a mai napig is nagyon kedvelik a Közel-Kelet népei a lepény formájú kenyereket. Ezek előnye, hogy frissen készülnek és mind a két oldaluk megfelelően megsül, mert vékony a tészta. Az egészséges kenyérféle mindig teljes kiőrlésű, természetes lisztből készül, vagyis a liszt a gabonamag teljes egészét tartalmazza a maghéjtól a sikérig. Ez az egyetlen hasznos módja annak, ha tápláló és egészséges kenyeret akarunk sütni.

A kovász nélküli, vékony lepénykenyér jól átsütve egészségesebb, mint a kovászos változat, mert a kovászolás során keletkező kémiai folyamatok az emésztés során a belekben is folytatódnak, és az emésztés során kialakuló erjedés, alkoholképződés emésztési problémákat okozhat.

Érdemes kísérletezni különféle összetételű, kovásztalan lepénykenyerekkel, mert a manapság divatos, tégla formájú, vagy vekni típusú kenyerek és cipók általában nem tudnak átsülni eléggé a tészta vastagsága miatt. Házilagosan nagyon ízletes kenyereket lehet sütni, de a kovászos, élesztős kenyereket soha ne fogyasszuk frissen, 24-48 óra szikkadási időt hagyjunk neki és akkor is pirítsuk meg alaposan, hogy az élesztőgombák biztosan elpusztuljanak.

A kovásztalan lepénykenyerek mellett süthetünk teljes kiőrlésű lisztből palacsintákat is, minimális zsiradékkal, vagy anélkül, ízlés szerinti sűrűségű folyékony tésztát készítve. Tölthetjük zöldséggel, salátával.

Néhány jó tanács

  1. Nagyon kevés zsiradékot (1-2 teáskanál) keverjünk az ételünkbe közvetlenül fogyasztás előtt, vagy őrölt olajos maggal szórjuk meg. Esetleg dió-, mandula-tejfölt is használhatunk. Ne süssünk semmit olajban vagy zsiradékban és ne főzzünk zsiradékkal együtt ételt!
  2. Lehetőleg egy étkezéskor csak egy főételt fogyasszunk a salátán, nyers ételeken kívül. Törekedjünk arra, hogy inkább egyféle étellel lakjunk jól, mint sok fogással.
  3. Amikor főtt, párolt, sült ételt eszünk, mindig együnk hozzá nyers salátát, és a saláta mintegy felét, tehát 50%-át tegye ki az ételünknek. Salátát fogyasszunk minden főételhez.
  4. Étkezés előtt legalább fél órával igyunk meg 2-3 pohár vizet, közben ne. Először mindig igyunk, és csak utána együnk. Az emésztéshez víz kell, ami evés után már nem pótolható.
  5. Gyümölcsöt mindig üres gyomorra és csak önmagában együnk, ne keverjük más ételekkel. A gyümölcs cukortartalma miatt azonnal erjedésnek indul, ha más ételekkel fogyasztjuk. ■

Élő Zsolt


Következő témánk: Mozgás és lélek I.

Szólj hozzá!

2 hozzászólás : "Egyszerű receptek Természetes táplálékok"

Visszajelzés
avatar
Rendezés:   legújabb | legrégebbi | legnépszerűbb
Emese
Vendég

érdekelne a kovász nélküli lepénykenyér receptje

Élő Zsolt
Vendég

Kedves Emese,

teljes őrlésű biolisztet javasolnék és ízlés szerint sót, kis mennyiségű napraforgómagot, szezámmagot, mákot tennék bele a lisztkeverékbe. ( 1-2 evőkanál extra szűz olivaolaj is esetleg ) Lisztmennyiség kb. 500 gramm ( fél kg )

Rugalmas tésztát gyúrnék langyos vízzel, hasonlót az élesztős tésztához, fontos, hogy jól nyújtható legyen. Tenyérnyi lepényeket nyújtanék , vékonyakat hogy hirtelen és jól átsüljön.

200 fokra melegített forró sütőben pirulásig sütném sütőpapíron.

Érdemes kísérletezni a natúrtól a többféle lisztből kevertig.

Sok sikert,

szeretettel: Élő Zsolt

wpDiscuz