A tiszta víz hatalma Testünk legfontosabb szükséglete

Tiszta víz

Valóban hatalma van a tiszta víznek? Tényleg olyan fontos szerepe van a víznek életünkben? Miért kell ezt 2014-ben hangsúlyozni? Van valami titok, vagy jelentőségteljes dolog a vízzel kapcsolatban, amit nem ismerünk?

A víz és a számok

Nézzünk meg bevezetésként néhány fontos számadatot:

„Az újszülöttek kb. 75-80%-át víz képezi. A felnőttek testének kb. 60-70%-a víz, pl. egy 80 kg súlyú felnőtt szervezet kb. 54 l vizet tartalmaz. Az agy 78%-a, a vér 86%-a, a szív 77%-a, a máj 84%-a, az izmok 70%-a víz. Egy ember évente több mint 1000 liter folyadékot megiszik, és a veséken naponta 180 liter testnedv folyik át.”icewater.hu

Tiszta víz

Valószínűleg sokan meglepődünk, ha figyelmesen elolvassuk a fenti adatokat. Bizony, vérünk, belső szerveink, izmaink és – szervezetünkre kivetítve – testünk tömegének túlnyomó része víz (60-70%)! A víz legfontosabb funkcióiról még néhány információ:

„Csak az édesvíz alkalmas emberi fogyasztásra, így van ez az állatok és növények esetében is. Az ember étel nélkül hetekig is kibírja, víz nélkül másfél nap után elpusztul. A víz szerepe az emberi testben létfontosságú.

A víz legfontosabb feladatai a szervezetben:

  • A víz szállítja a tápanyagokat a sejtekhez.
  • A víz eltávolítja az anyagcsere során keletkezett felesleges termékeket.
  • A víz karbantartja a sejtek elektromágneses teréhez szükséges elektron- és protonszintet.
  • A víz párásítja a levegőt, amit belélegzünk.
  • A víz teszi rugalmassá az ízületeket a csontok összekapcsolásához.
  • A legfontosabb szerveinket védő rugalmas burkot víz alkotja.”

u.o.

Az idézett megállapítások tények, tudományos alapismeretek. Nagyon fontos megértenünk, hogy az emberi szervezet számára a víz sokkal komolyabb szükséglet – minőségileg és mennyiségileg egyaránt –, mint a naponta elfogyasztott néhány pohár ivóvíz.

De kezdjük az elejéről, mert szeretném, ha az egész rendszert látnánk és benne saját magunkat is. A Föld túlnyomó része vízzel van borítva, 71% a tengerek, óceánok aránya, és mindössze 29% a szárazföld. A földön és a vízben élő állatok, élő szervezetek testvíz-aránya hasonló az emberéhez (átlagosan 70%). A növények tömegének átlagosan 95%-a víz. Olyan világban élünk tehát, ahol a bolygónk 71%-a vízzel borított és az élőlények teste mintegy 70%-ban vizet tartalmaz.

Vízhiány

Az orvostudomány állítja, hogy egy egészséges embernek legalább napi 2-3 liter tiszta ivóvízre van szüksége. Ez nem túlzás, sőt, egy tudatos vízfogyasztó akár 3-4 litert is iszik naponta. Az átlagemberek azonban sajnos napi néhány pohár vízzel beérik, s ennek következtében nem működik megfelelően a szervezetük. A kevés vízfogyasztás miatt a szervezet vízhiányossá válik, ezt hívják „dehidratációnak”. Nem gyanakszanak vízhiányra, csak „nincsenek egészen jól”.

Biztosan ismerünk olyanokat, akik mindössze néhány deci vizet fogyasztva élik napjaikat, nem is gyanítva, milyen veszélynek teszik ki szervezetüket. Sajnos, akár évtizedekig is lehet így élni. Ennek következményei: rossz emésztés, besűrűsödött testnedvek (vér, nyirok stb.), akadozó elektromos kapcsolások az agyban, lankadó figyelem, lassuló gondolkodási képesség, ízületi merevség, lerakódások kialakulása, közérzeti problémák, fejfájás, menstruációs problémák, fáradtság, levertség, székrekedés stb.

Tudatos vízfogyasztás

Ha testünk mintegy 70%-a víz, akkor táplálékunk tömege is 70%-ban tiszta ivóvizet kell tartalmazzon. Kb. 3 liter elfogyasztott víz mellett 1,2-1,5 kg szilárd táplálékkal számolhatunk.

Tudatosan meg kell terveznünk vízfogyasztásunkat. Ajánlatos az éjszakai órák után először „feltöltenünk” magunkat folyadékkal, segítve ezzel a tisztulást és méregtelenítést. Étkezés után kb. másfél-két órával, illetve étkezések között folyamatosan kortyolgassunk vizet, amikor csak szükségét érezzük. A hatás nem fog elmaradni, szervezetünk sokkal hatékonyabban és harmonikusabban működik majd.

Mikor ideális nagyobb mennyiségű vizet innunk?

Étkezés előtt legalább fél-egy órával, illetve étkezés után legalább másfél-két órával. Étkezés közben, illetve közvetlenül étkezés után soha ne igyunk nagyobb mennyiségű vizet, hiszen így két-háromszorosára is nyúlhat az emésztési idő!

A gyomrunk sósavval emészt, és ha azt felhígítjuk, nem tudja elfolyósítani az ételt, ami emésztési zavarokat okozhat (puffadás, gázképződés, gyomorégés stb.). Éhgyomorra bátran ihatunk vizet, illetve amikor emésztés után kiürült a gyomrunk, szintén.

Vesénk napi 180 liter testnedvet választ ki, szűr át, semlegesítve a mérgeket, káros anyagokat. Nem cukros és szénsavas üdítőkre van szükségünk, nem tejturmixokra, nem kávéra és egyéb tömény italokra, hanem tiszta ivóvízre. A napi 2-4 liter szükséges folyadék vizet jelent, mert a víz egy kalóriamentes folyadék, ami bár nem táplál, mindenben segíti a szervezet működését.

Milyen vizet igyunk?

Rendelkezésünkre áll csapvíz, különféle ásványvizek, lúgosított vizek, PI-víz, esetleg kútvíz, ioncserélt víz, vagy akár desztillált víz is.

Nos, a csapvizek rendkívül szennyezettek és nagy mennyiségű klórt tartalmaznak, amivel iparilag fertőtlenítik. Nem ajánlatos a csapvíz rendszeres fogyasztása.

A PI-víz tisztított és energetizált víz, ami csapvízből készül.

A különböző ásványvizek nagy választékban kaphatók, azonban – származási helytől függően – túl nagy mennyiségű szervetlen ásványt tartalmaznak. Nem ideális ivóvíz, de használata elfogadható, ha nincs más megoldás. Lehetőleg olyan ásványvizet válasszunk, aminek ásványianyag-tartalma 500 mg/liter alatt van!

Az ioncserélt vizek akkumulátorba és gőzölős vasalóba valók, ugyanis gyártási technológiájuk nem teszi alkalmassá őket emberi fogyasztásra (műgyantás ioncserélés).

Mivel a gyümölcsök és a zöldségek desztillált vizet tartalmaznak, ehhez hasonlóan ideális lenne a desztillált vízhez hasonló minőségű tisztított víz fogyasztása, vagy nagyon alacsony ásványtartalmú vizek használata. A desztillált víz nehezen hozzáférhető és drága. Steril víznek is mondhatjuk, mivel kémiailag teljesen tiszta.

Hosszú távú megoldás lehet egy komolyabb, úgynevezett „reverz ozmózis” elven működő víztisztító beszerzése. A készülék háztartásilag is beépíthető, és csapvízből készít szinte desztillált víz minőségű ivóvizet.

Összegezve: alacsony ásványianyag-tartalmú ásványvíz, vagy komoly eljárással szűrt, tisztított csapvíz fogyasztása ajánlott, esetleg desztillált víz.

A tiszta víz gyógyászati alkalmazása

A tiszta ivóvíz olyannyira fontos a szervezet működéséhez, hogy sok terapeuta gyógyítási módszerei között szerepel az ivóvízzel történő gyógyítás. Vérkeringési, ízületi, szervi bajok kezelésére, gyógyítására, de pszichés és idegrendszeri problémák kezelésére is alkalmazzák a tiszta ivóvíz-kúrákat.

Felső légúti betegségek (nátha, influenza, hörghurut), illetve középfülgyulladás esetén reggel éhgyomorra itassuk a beteget nagy mennyiségű, szoba-hőmérsékletű ivóvízzel. Kortyonként, folyamatosan juttassunk be 0,5-2 liter vizet. Amikor elég, a szervezet automatikusan ürítésre késztet, megkönnyebbül a beteg és elkezdődik a gyógyulás. Székrekedés, köhögés esetén is alkalmazható ez a módszer, lehetőleg minél nagyobb mennyiségű vízzel. Ezt a módszert „belső beöntésnek” is nevezik.

Működési elv: a nagy mennyiségű ivóvíz kb. fél órán belül ürítésre készteti a beleket és fokozott kiválasztásra a vesét. Nem terheli meg a szervezetet, hígítja a vért és a testnedveket. Segíti a test természetes öngyógyító és méregtelenítő folyamatait, kiürítve és kimosva a káros és pangó salakot, lerakódásokat.

Betegség esetén napi 4-5 liter vízre is szükség lehet, de csak üres gyomorra szabad nagy mennyiségű vizet fogyasztani. Nemrég olvastam egy cikket, amelyben egy iráni orvos írja le csodálatos tapasztalatait, hogyan gyógyultak meg komoly betegségekből betegei egyszerű ivókúra segítségével.

Az élet vize

„És megmutatta nekem az élet vizének folyóját, amely ragyogó volt, mint a kristály, és az Isten és a Bárány trónjából ered.”
Jelenések 22:1

A tiszta víz testünk legfontosabb szükséglete. Váljunk tudatos vízivókká, fogyasszunk el 2-3 liter egészséges ivóvizet minden nap, és meglátjuk, megváltozik a közérzetünk, egészségünk, életünk! Ha betegek vagyunk, igyunk többet, kúraszerűen és még tudatosabban. A víz segíteni fog a gyógyulásban. ■

Élő Zsolt

Következő témánk: Miből, mennyit egyek és miért?

Feliratkozás
Visszajelzés
guest

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments