Élet a Lélek templomában A testi-lelki egészség kapcsolata

Isten tökéleteset alkotott, amikor megteremtett bennünket. Csodálatos és összetett egész az, amit Ő embernek nevezett el. Az Ő képe és hasonlatossága vagyunk, minden életműködésünk Alkotónk bölcsességét dicsőíti.

„Mert őbenne élünk, mozgunk és vagyunk…”
Apostolok cselekedetei 17:28

Születésünkkor nem kapunk használati útmutatót, tapasztalatok révén kell megismernünk testünk működését, és a megélt dolgok tanítanak bennünket eldönteni, mi a helyes és a helytelen. Ha tanulunk is elveket és szabályokat, csak a gyakorlati megvalósulás mutatja meg, mit is sajátítottunk el igazán.

Ez a rovat az életmód, életvezetés, a testi és lelki táplálkozás kérdéseivel és problémáival foglalkozik; ezekre keres gyakorlatias, tapasztalatokon alapuló válaszokat.

Az egyszerű életszerűség, és az Isten szavában megtalálható tanácsok újrafelfedezése során magasabb minőségű testi-lelki működéshez juthatunk. A bátor kísérletezés és változtatás mindig izgalmakat rejt, csak el kell indulnunk előre. Ahogy közeledünk Istenhez, Ő is közeledik hozzánk, jóllehet mindig mellettünk áll, bizalmunkat kérve.

Főbb témáink:

  • táplálkozás, gyógytáplálkozás Isten korszerű elképzelése szerint
  • testi higiénia, fizikai munka és mozgás életünkben
  • lelki táplálkozás, szellemi munka, érzelmi állapotunk

Miért foglalkozzunk ilyesmivel?

Életünk során rendkívül összetett, bonyolult testi-lelki-szellemi-érzelmi igénybevételnek vagyunk kitéve. Gondoljuk csak végig egy átlagos hétköznapunkat a felébredéstől a lefekvésig! Ha nap mint nap helyt akarunk állni, mindenkor kimagasló lelki, fizikai, szellemi és érzelmi egészségre van szükségünk. A sportból vett kifejezéssel élve: „jó formában kell lennünk”.

Testünknek nem csak biológiai táplálékra van állandóan szüksége. Lelkileg és idegileg is edzettnek kell lennünk, hogy a mindennapok stresszes és embert próbáló körülményeiben ne maradjunk alul. Izmaink, csontjaink is rendszeresen igénylik a fizikai megterhelést, feszítést, csavarást, nyújtást.

Emlékszünk a régi mondásra: „Ép testben ép lélek”? Tény, hogy egy edzésben lévő, rugalmas és tettre kész test jó vérkeringést és szervi működést biztosít a magasabb rendű szellemi-lelki-érzelmi munkához. Tiszta fejre és egészséges szívre van szükségünk nap mint nap. Állandóan döntéseket kell hoznunk, állandó készenlét az életünk, megannyi megoldandó feladat, kihívás vár ránk.

A következőkben olyan hasznos tanácsokat szeretnék felsorakoztatni, amelyek segítséget jelenthetnek a tudatosabb élettervezéshez. Kóstoljunk is bele az első ilyen témába…

Táplálkozás

A táplálkozás jelenti minden testi működésünk alapját, ez által látjuk el testünket a szükséges „üzemanyaggal”. Szervezetünket táplálni azonban több, mint pusztán akármit megenni, meginni. Táplálni: éltetni, megújítani; funkcióját, állandó működését fenntartani. Tisztább, alkalmasabb táplálék; finomabb, egészségesebb működés.

Isten is egészségesnek és boldognak szeretne látni bennünket, ezért keressük az ehhez vezető utat:

Élet a vérben

„Mert minden test élete a benne levő vérben van… mert minden test élete a vérében van…”
3Mózes 17:14

„Íme, nektek adok minden maghozó füvet az egész föld színén és minden fát, amelyen maghozó gyümölcs van. Az legyen az eledeletek.
1Mózes 1:29

Minden testünkbe kerülő táplálék „vérré” lesz az emésztési folyamat során, ugyanis vérkeringésünk látja el táplálékkal szervezetünk minden egyes kicsiny sejtjét. Testünk akármilyen minőségű és mennyiségű „élelmi anyagot” kap, igyekszik hűséges szolgaként feldolgozni és beépíteni saját sejtjeibe. Vérünk tisztasága és táplálékunk biológiai értéke tehát rendkívül fontos, mert fizikai értelemben nagyon is igaz, hogy „amit eszel, azzá leszel”.

Emésztőrendszerünk szinte bármit képes feldolgozni, de ha visszaélünk vele, hosszú távon testi egészségünk tönkremehet. Az évekig, évtizedekig tartó helytelen táplálkozás és életmód az egymással összehangoltan működő belső szerveinket súlyosan károsíthatja (bélrendszer, máj, epe, vese, hasnyálmirigy stb.).

Eredeti táplálékunk

Isten mindentudó bölcsességében pontosan meghatározta az emberi szervezet ideális táplálékát, ezért tanácsos a Teremtő szavait komolyan venni, és a gyakorlatba is átültetni.

Érdemes elgondolkodni azon, hogy először a táplálék lett megteremtve, csak utána az ember, a biológiai fogyasztó. Ádám és Éva mindent készen kapott: nyilvánvalóan nem sütöttek-főztek, természetes módon táplálkoztak. Az első emberpár az Édenkertben gyümölcsökkel csillapította éhségét, később pedig Isten négy táplálékcsoportot különített el számukra:

  1. gabonafélék
  2. gyümölcsök
  3. zöldségfélék
  4. olajos magvak

Isten eredeti terve az volt, hogy az ember, a teremtés koronája, a lakhelyéül teremtett Föld növényi termékeiből éljen.

Ezek az ősi alapelvek ma is korszerűek. Az életmód-kutatások legújabb eredményei azt igazolják, hogy a növényi étkezés jótékony hatással van az emberi szervezetre. Napjainkban sorra dőlnek meg régi tradíciók, szokások, midőn az „édeni” étrend modern úttörői ragyogó egészségi állapotukkal és tettre kész, szellemi-lelki frissességükkel hadat üzennek a hagyományos táplálkozási elveknek, rossz beidegződéseknek, öröklődő tévedéseknek.

A táplálkozás célja

Testünk táplálásának Istentől rendelt eredeti célja, hogy a tökéletesen teremtett emberi szervezet biológiai egyensúlyát fenntartsuk. A helyes tápláléknak könnyen emészthetőnek kell lennie, és el kell látnia a szervezetet a fizikai és lelki tevékenységek végzéséhez szükséges energiával. Építenie és segítenie kell testünket, hogy alkalmasak legyünk a magasabb szintű szellemi és lelki munkára: az Istennel való együttműködésre, Biblia-tanulmányozásra, imában a mennyei világ erőivel való egyesülésre.

Nem tudjátok, hogy ti Isten temploma vagytok, és Isten Lelke lakik bennetek?
1Korinthus 3:16

Ha romlott természetünk tanácsait követve kárt okozunk annak a templomnak, ahol Isten Lelke képes lakni, testünk alkalmatlanná válhat az Isten által megszabott feladatok ellátására.

Az egészség felszabadít. A rugalmas, jól működő emberi test öröm a benne lakónak; derűs, bizakodó, és egy minden kihívással szembenéző, krisztusi lélek otthona. Az Istenbe kapaszkodó ember boldogságához nagy mértékben hozzájárul, ha teste egészséges, és működése Teremtőjét dicsőíti. Figyeljünk azért szerető tanácsaira, és vegyük birtokba, amit Isten már megadott nekünk!

Következő számunkban A csodálatos gyümölcs témájával folytatjuk. ■

Élő Zsolt

Feliratkozás
Visszajelzés
guest

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments