Gondolatok a megváltás tervéről Krisztus lelke és Isten királysága

A megváltás terve leegyszerűsítve

A megváltás terve által csak olyasvalamit kaphatunk, amit Jézus már megtapasztalt előttünk. Amit Ő nem tapasztalt meg, azt mi sem kaphatjuk meg.

Isten a következmények törvénye alapján működteti a világot. Ő Ádámot tette e világ urává, így mindaz, amit Ádám tett, az összes utódjára kihatással volt. Mindnyájan az örökségünk miatt vagyunk bűnösök, testiek és magatehetetlenek. Ádám vétkezett, és ennek következményeként mindnyájan bűnösök lettünk. Mindaz, amik vagyunk, és amink van, Ádámtól való örökség.

Az ember megmentésére készült terv ugyanezen az alapelven működik. Jézus lett a második Ádám. Mindazt, amit ő megszerzett, azáltal kaphatjuk meg, hogy az Ő életével egyesülünk. Jézus azért halt meg a bűnnek, hogy mi is meghalhassunk a bűnnek Őbenne. Jézus azért támadt fel a halálból, hogy a halottak feltámadhassanak. Jézus jelenlegi élete a győzelemről és hatalomról szól, és Őbenne mi is ugyanezzel az élettel bírunk.

Mielőtt Jézus eljött volna, hogy emberként éljen és meghaljon, Isten csak saját szent lelkét adhatta – és adta is – az embereknek. Pl. Illés, Mózes és Dániel olyan férfiak voltak, akik megkapták Isten lelkét. De ez nem annak a lelke volt, aki már legyőzte a bűnt. Ebben a lélekben nem volt meg az az élet, ami képes megmenteni. Erőt adhatott ugyan, de megmenteni nem tudott. Amit viszont mi kapunk, az Krisztus üdvözítő, megmentő élete – az az élet, amely az üdvösséghez és a bűn feletti győzelemhez szükséges minden hozzávalóval rendelkezik.

Önmagában Isten élete nem tud megmenteni minket. Krisztus életére van szükségünk, aki közülünk valóvá lett, és értünk győzedelmeskedett. Amikor megdicsőült, ez az üdvözítő lélek jött el – pünkösdtől kezdve mindörökké, mindazokhoz, akik befogadják Őt.

A királyság evangéliuma

Az világ számára egyetlen üzenet van csupán – tegnap, ma és mindörökké –, mégpedig a királyság evangéliuma:

„És Isten királyságának ezt az evangéliumát hirdetik majd az egész világon, bizonyságul minden népnek, és majd akkor jön el a vég.”

Máté 24:14; pontosítva

Tények a királyságról

  1. A menny királysága már eljött. (Jelenések 12:10)
  2. Ez a királyság nem létezett Krisztus eljövetele előtt (Lukács 16:16; Máté 11:11)
  3. A menny királysága: Krisztus tibennetek (Lukács 17:21)
  4. A menny királysága pünkösdkor jött el (Márk 1:14,15; Márk 9:1)
  5. Pünkösd előtt az emberek csak Isten lelkét kapták meg – önmagában az isteni természet azonban nem tudja megmenteni az embert.
  6. Pünkösd után az ember úgy kapja meg Isten lelkét, hogy az már egyesült Krisztus isten-emberi lelkével. Ez az ember megmentésének egyetlen módja. (János 17:23)
  7. A bennünk lakozó Krisztus lelke: Isten királysága bennünk (Kolossé 1:27)

„És nagy hangot hallottam a mennyben, amely ezt mondta: Most jött el a mi Istenünk üdvössége és ereje és az ő országa és Krisztusának hatalma, mert levettetett a mi testvéreink vádlója, aki vádolta őket éjjel és nappal a mi Istenünk előtt.”

Jelenések 12:10

Eltérő korszakok, eltérő kiváltságok

Egy ígéret arra jogosít fel, hogy egy napon majd üdvösséget nyerj. Krisztus eljövetele előtt a hívők csak ígéretet kaptak az életre. Jézus azonban elhozta magát az életet. Így ma mindazoknak, akik Krisztusban vannak, nem csupán ígéretük van, hanem már övék az örök élet. ■

„A tolvaj nem másért jön, hanem hogy lopjon, öljön és pusztítson, én azért jöttem, hogy életük legyen, és bővölködjenek.”

János 10:10

„Aki gyűlöli a testvérét, az embergyilkos, és tudjátok, hogy egy embergyilkosnak sincs örök élete őbenne.”

1János 3:15

David Clayton

Feliratkozás
Visszajelzés
guest

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments