Megélt igazság Gondolatébresztő az evangéliumról

Mi jut eszedbe először, ha meghallod az evangélium szót? Pál apostol szerint az evangélium nem egy elmélet csupán, hanem a Mindenható Isten ereje:

„Mert nem szégyellem az evangéliumot, hiszen Isten ereje az minden hívő üdvösségére, zsidónak először, de görögnek is.”Róma 1:16

Amikor verseket vagy bölcs mondásokat olvasunk, sok szép gondolattal találkozhatunk. De az evangélium más természetű. Magában foglalja azt a természetfeletti hatalmat, ami képes teljességgel átformálni egy ember életét.

Ha valaki ad egy tanácsot, eldöntheted, hogy követed-e. Sokan megpróbálkoznak például különböző diétákkal. Ha van elég akaraterőd, hogy véghez vidd, akkor valószínűleg sikerülni fog. A végén büszke lehetsz magadra, hogy megcsináltad. De az evangélium nem arról szól, hogy neked van-e elég akaraterőd néhány életmód-tanács betartására. Isten ereje munkálkodik általa, és ha „működik”, biztosan tudhatod, hogy az nem a te érdemed.

Ez a kifogyhatatlan erőforrás minden hívő számára hozzáférhető! A következő vers még világosabbá teszi az evangélium természetét:

„Mert az Isten igazsága nyilvánul meg abban…”
Róma 1:17a

Álljunk meg itt! Az evangélium következménye egyfajta megnyilvánulás: valami láthatóvá, kézzel foghatóvá válik általa. Tehát gyakorlati, szemmel látható valóságról van szó. Mi az, ami kézzel foghatóvá válik? Isten igazságossága. A következő cikk részletesen foglalkozik az igazságosság természetével, ezért most csak egy igét idézek röviden. Ebben maga az Úr mutat rá, mekkora szakadék tátong a bűnös emberi gondolkodás és az isteni igazságosság között:

„Mert az én gondolataim nem a ti gondolataitok, és a ti útjaitok nem az én útjaim, így szól az ÚR! Mert amiképpen magasabbak az egek a földnél, akképpen magasabbak az én útjaim a ti útjaitoknál és az én gondolataim a ti gondolataitoknál!”Ézsaiás 55:8-9

Az evangélium által egy olyan élet nyilvánul meg, amiben Isten tökéletes igazságossága érvényesül, az Ő ereje által. Ez számunkra, emberileg elérhetetlen. Mégis, az ige ezt nem Jézusról vagy az angyalokról, vagy valami szuper-lényekről mondja, hanem egyszerű, hívő emberekről:

„Mert az Isten igazsága nyilvánul meg abban hitből hitbe, ahogy meg van írva: Az igaz ember pedig hitből él.”Róma 1:17

Ez az igaz élet emberekben nyilvánul meg. Olyan emberek, mint te és én, isteni erő munkaterületei lehetünk, és a szent Isten – számunkra elérhetetlen – igazságossága válhat valóságossá a mi életünkben! Ez annyira fantasztikusan hangzik, hogy a legtöbben nem is veszik komolyan ezeket a kijelentéseket. De olvasd csak el figyelmesen Jézus szavait a Hegyi beszédben (Máté 5-7), és győződj meg róla magad is, hogy a Megváltó pontosan erről beszélt! Ez az evangélium esszenciája.

E természetfeletti élet mindennapi megtapasztalásához a hit a kulcs. Isten csodálatos ígéreteket adott nekünk Igéjében, de ezek csak hit által válhatnak valósággá életünkben. Emberi erővel nem tudjuk megvalósítani azt, amiről Isten szava beszél. Ellenben Isten Igéjében teremtő erő van, ami képes a valóság létrehozására. Amint elhisszük Isten Igéjét, a benne foglalt teremtő erő azonnal munkálkodni kezd életünkben!

Az apostol azt mondja, hogy Isten igazsága hitből hitbe nyilvánul meg. Fontos, hogy jól értsük ezt: nem hitből ki és hitbe be, hanem hitből hitbe – alkalmi hitetlenkedések nélkül. Csak úgy tudod egyre növekvő mértékben tapasztalni életedben Isten igazságát és erejét, ha folyamatosan előre jutsz a hitben. Ha a megpróbáló helyzetekben is Isten ígéreteibe kapaszkodsz, növekedni fog hited, de ha átadod magad a csüggedésnek és a kételynek, süllyedni fogsz. Isten ereje azoké, akik kitartanak a hitben.

Ezek után talán kezdjük érteni, miért mondja Pál, hogy az evangélium Isten ereje: nem egy elmélet, hanem gyakorlati valóság. Ugyanakkor teljes mélységében csak akkor tudjuk megérteni, ha személyesen tapasztaljuk. Ezt a tapasztalatot kívánom minden Olvasónknak – az isteni élet megnyilvánulását, napról napra, hitből hitbe! ■

Sánta János

Feliratkozás
Visszajelzés
guest

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments